Een uitleg over wat nu wat is in de wereld van Grill en Pizza...

doner kebab

Döner Kebab

Döner Kebab (ofwel kort Döner) is een van oorsprong Turks vleesgerecht. Letterlijk vertaald betekent het 'draaiend gehakt'. Het is bij ons een staaf gekruid kalfsgehakt, die op een roterende spiesgrill al draaiend gegrilld wordt. Met een speciaal elektrisch mes worden er zeer dunne plakjes van gesneden die gebruikt worden in een broodje. Ook kan de gesneden Döner Kebab worden gebruikt bij in een schotel, of als pizza topping (Pizza Döneria).

kebab

Kebab

Letterlijk: 'gehakt'. Wij maken onze Kebab zelf van eerste kwaliteit rundergehakt. Een speciale huisgemaakt kruidenmelange zorgt voor een heerlijke smaak. Van dit gehakt worden rechthoekige, platte 'burgers' gemaakt, die geserveerd kunnen worden in een pita-broodje of apart bij een schotel. Ook wel bekend onder de naam 'köfte'.

shoarma

Shoarma

Shoarma vind haar oorsprong in het midden-oosten. In tegenstelling tot de Döner Kebab, is shoarma geen gehakt. Op een spies worden afwisselend lapjes gemarineerd kalfs- en lamsvlees gelegd. Dit vormt uiteindelijk een dikke staaf vlees, die op een roterende spiesgrill wordt geroosterd. Vervolgens worden er met een mes reepjes afgesneden. Shoarma wordt geserveerd in een pita broodje, of bij een schotel.

sjasliek

Sjasliek

Sjasliek is een gerecht dat uit centraal Azië stamt. In het Turks spreekt men wel van Sis Kebab. Het zijn stukjes geroosterd vlees, in ons geval maken wij gebruik van zelf gemarineerd kalfsvlees. Hier worden blokjes van gesneden die onder de grill worden geroosterd. Vaak kent men sjasliek van de barbeque, dan zijn de stukjes vlees afwisselend met groente op een houten stokje geregen.

traditionelepizzaoven

Pizza

De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop beleg als kaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees, gedaan worden, die wordt gebakken in een oven. De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel landen rond de Middellandse Zee werden al duizenden jaren geleden ronde broden gebakken, die als borden dienden.

Bij Cleopatra wordt het deeg naar eigen recept gemaakt van meel dat lokaal op de Wageningse Windkorenmolen wordt gemalen. De basis van de pizza wordt volledig met de hand gevormd, wat resulteert in een dunne bodem, zoals het van oorsprong hoort!